aiu

AZ ALPHAVILLE INTERJÚ
(depechemode.de - 2021. május 14.)

Az Alphaville újra kiadta az "Afternoons In Utopia" és a "The Breathtaking Blue" című albumokat - a második és a harmadik albumukat - teljesen felújított formában. Hallhatóan tisztább hangzásban, mint valaha, és rengeteg bónuszanyaggal (remixek, B-oldalak, demók és egy DVD, amelyen végre megfelelő minőségben láthatók a "The Breathtaking Blue" összes dalához készült kisfilmek). Az újrafelfedezés megérte, és jó alkalom volt arra, hogy Marian Golddal és Bernhard Lloyddal beszélgessünk. A beszélgetés természetesen világjárványszerűen zajlott. Tehát a Zoomon keresztül. Az előnye: megtekinthettük a festményeket (Marian) és a berendezéseket (Bernhard) otthonaiban.

depechemode.de: Egy idézettel kezdem. 1988 körül lehetett. "Biztosan nem forradalmasítjuk a popvilágot a zenénkkel, de egyáltalán nem is ez a szándékunk. Egyszerűen nem hagyjuk magunkat semmilyen kliséhez kötni. Mi pedig a zenénkkel javaslatokat szeretnénk adni a közönségünknek, anélkül, hogy közvetlenül üzenetet terjesztenénk!"

Marian Gold: Ezt Bernd mondta!

Bernhard Lloyd: Nem hiszem!

M: Ez teljesen rád vall, haver! [nevet]

B: Rendben. Lehetséges, hogy én találtam ki, igen.

M: Nem azt mondom, hogy én sem értek vele egyet.

B: A '88-as év természetesen a "A Lélegzetelállító kék" jegyében telt.

Talán '88-ban volt, talán egy kicsit korábban. Az NDK-s lemezek kiadásának apropójából vettem egy válogatást tőletek, és épp most vettem elő a lemezes szekrényből.

B: Ami aztán persze átment az NDK kultúrális ideológiai szűrőjén.
Tehát akár így mondtuk, akár úgy...

M: De együtt tudsz élni vele, nem igaz?

B: Igen, igen. Különösen a "A Lélegzetelállító kék" kapcsán tudnék ezzel együtt élni.
Ez is egy vicces tracklista. Az első két albumból egyfajta Best Of-ot készítettek.
Az NDK-ban gyakran így csinálták.

Egyáltalán részt vettél benne?

B: Mi már benne voltunk. Egyáltalán nem akarták, hogy rajta legyen egy dal az első albumról és egy a második albumról is. Két olyan dal volt az albumainkon, amely az NDK szempontjából politikailag nem volt elfogadható, a "Summer In Berlin" és a "Jerusalem". De mivel ez amúgy is egy összeállítás volt, nem panaszkodtunk, hogy ők válogattak.

Most pedig az első témához: „Afternoons In Utopia" - hogyan képzelnéd el ma, jó pár évvel később?

M: Csak meg kell érteni, hogy mit értettek ez alatt akkoriban. Gyakorlatilag a saját sikerünk elárasztott minket. Egy kis hálószobai stúdióban kezdtünk el zenét bütykölni anélkül, hogy kiváló hangszeresek lettünk volna. Inkább olyanok voltunk, mint a gépíró testvérek, akik beprogramoztak dolgokat. Csak azért tudtunk zenélni, mert hirtelen megjelentek ezek az eszközök. Azelőtt egyikünk sem tudta volna elképzelni, hogy zenészek leszünk. Pár hónappal később hirtelen elsők lettünk Németországban és mindenféle európai országban, így két éven keresztül körbe-körbe jártunk. Majdnem minden európai tévéstúdiót belülről láttunk. Ez aztán a kalapács.

-          Bizonyos értelemben mesélők is vagyunk, a dalok mind történetek – Marian Gold

Amikor elkezdtük készíteni a második albumot, vissza akartunk térni ahhoz a létezéshez, ami korábban volt. Ebbe a felhőkuckóországba, vagy ahogy Bernd mindig mondja, ebbe az elefántcsonttoronyba, ahol szabadon kitalálhatjuk a dolgainkat. Valahogy mi is mesélők vagyunk, a dalok mind történetek, tulajdonképpen az összes albumon. Ezek nem csak üres szavak, hanem a szó legjobb értelmében vett mesélők vagyunk. Ez a második album számunkra a visszatérés volt az általunk ismert birodalmakhoz. Ugyanakkor tudtuk, hogy ez a visszatérés valószínűleg nem így fog működni. Ezért neveztük el Utópiának. Egyszerre visszatérés és búcsú. Ez tulajdonképpen egy visszhangja volt a korábbi időszaknak. Alapvetően az "Afternoons In Utopia" az első albumunk, a "Forever Young" pedig a második. Voltak olyan darabok, amelyek az első album előtt íródtak. A "Carol Masters" és a "Lassie Come Home" című dalokat még azelőtt írtuk, hogy a "Forever Young" legtöbb dalát megkomponáltuk volna.

Már az is bátor dolog volt, hogy az első albumtól a másodikig eljutottál. Visszatekintve újra megtennéd?

M: Ez akkoriban a túlélés kérdése volt. Hihetetlenül fontos volt, hogy ezt megtegyük. Különben aláírtuk volna ezt a szerződést, a lelkünkkel együtt. Akkor gyakorlatilag eladtuk volna magunkat ennek az üzletnek. Szükségünk volt erre, hogy megerősítsenek bennünket abban, hogy még mindig létezünk ebben a cirkuszban. El sem tudod képzelni, mi minden történt abban a másfél évben, különösen a magunkfajta zöldfülűek számára. Középosztálybeli, védett családokból jöttünk, nem érettünk meg a kabarészínpadokon töltött évek alatt. Egyáltalán nem jártuk végig azokat a nehéz utakat, megnyomtunk egy gombot, hirtelen minden kapu kinyílt, és elárasztottak minket ezekkel az eseményekkel, mert ez az extrém siker.

B: Amit sokan nem hisznek el, hogy az első album mögött a legcsekélyebb számítás sem volt. Valamiféle beskatulyázó gondolkodás, hogy ezt így és így fogjuk csinálni, hogy ez és ez tetszeni fog - ezek a gondolatok egyáltalán nem léteztek. Anélkül, hogy tudtuk volna, teljesítettük a lemezkiadó és a lemezipar kívánságait, elképzeléseit, elvárásait, minden ment magától. Aztán az "Afternoons In Utopia"-val szembesültünk azzal, hogy valahogy fel kell dolgoznunk az ott tapasztaltakat. Ahol rájöttünk, hogy a lemeziparnak voltak elvárásai velünk szemben, amiket meg akartak valósítani. De erre a legcsekélyebb vágyunk sem volt. Amit Marian már mondott: így kellett tennünk, hogy megmentsük a lelkünket.

M: Ez a két album, az "Afternoons In Utopia" és a "The Breathtaking Blue" volt az előfeltétele annak, hogy ma is létezünk. Ezek őrülten fontos albumok és az Alphaville egész létezésének sarokkövei. És mindkét album - legalábbis az Alphaville mércéjével mérve - éppen ezért rendkívül kísérletező jellegű. Először mindent fel kellett fedeznünk. A "Forever Young"-gal valahogy lenyűgözött minket a popnak ez az ötlete. Három és fél perc, egyszemélyes. Nem kereskedelmi megfontolásból, hanem mert egyszerűen lenyűgözött minket. Ez a rövid filmszerű zenei struktúra, benne egy történettel. Az első albumnál ezek olyan villanásszerű, rövid pillanatok. Persze, ez teljesen a lemezkiadó szellemében történt, mindig a végső koncepciót keresve: Hogyan írjak sláger kislemezt? Ez az, ami most a német hip-hopban van, ami száz százalékosan működik. Ha megnézel tíz-tizenöt kortárs hip-hop produkciót, olyan, mint egy minta, hihetetlen, mennyire hasonlóak ezek a dalok. Kereskedelmi szempontból ez teljesen működik.

Van ez a 30 másodperces szabály a Spotify-ra és hasonlókra is.

M: Teljesen. Az intrótól kezdve az énekesnő első megjegyzésein át a groove használatáig hihetetlenül felépített, és újra és újra működik. A lemezkiadók természetesen mindig keresik ezt a koncepciót. És erre akkoriban az első kislemezünkkel, a "Big In Japan"-nal jöttünk rá, teljesen akaratlanul. Ez volt a második szám, amit írtunk. Az elsőnek "The Bubblegum Event" volt a címe. Nagyszerűnek tartottuk, hogy egyáltalán tudtunk olyan számokat írni, amelyeken énekelhettem, és amelyek zenének hangzottak. Fogalmunk sem volt arról, hogyan kell zenét készíteni, hangszereken játszani, harmóniát játszani vagy bármi ilyesmit. Mégis, ez a fajta dal jött ki belőle. Kezdetben nem volt disszonancia a lemezkiadóval, nem volt rá ok. Minden úgy működött, mint az óramű.

Hogyan álltatok hozzá a második album, az "Afternoons In Utopia" elkészítéséhez? Nagyon jól hallható - az új kiadáson még az eddigieknél is tisztábban - hogy a hangszerelés sokkal szélesebb körű.

B: Néhány dalt az első album után írtunk, néhány dal már korábban is megvolt. Az, hogy a hangzás más lett, különösen a sok vendégzenész miatt, nem feltétlenül volt szándékos. Ez viszonylag spontán jött, a mottó szerint: "Bővíteni akarjuk a spektrumot". De nem ez volt az elsődleges cél. Ez inkább a tartalom szempontjából volt, ez a "Délutánok Utópiában" és a lelkünk megmentése. A producerek, Peter Walsh és Steve Thompson ezután előjöttek az ötletükkel, hogy vendégzenészeket hívjanak. Ez jól működött. Elmentünk a Hansa Stúdióba is, ebbe a hatalmas stúdióba, ahol minden lehetséges volt. Nem szabad elfelejteni, hogy a lehetőségek felfedezése szerepet játszott számunkra. Nem mintha mindent tudtunk volna. Az első albumot teljes egészében egy kis stúdióban vettük fel a kiadónk házában. Szintén professzionális, de meglehetősen kicsi, szűk és intim. Ez egy teljesen más világ volt, mint a Hansa stúdió vagy a New York-i Media Sound, ahol két dalt vettünk fel Steve Thompsonnal.

M: Minden alkalommal, amikor azt mondtuk, hogy így vagy úgy szeretnénk csinálni, akkor az adott producer (összesen három producerrel dolgoztunk) azt mondta: Igen, semmi gond, így csináljuk. "Egy nagyobb stúdiót szeretnénk, ahol talán 48 sávot tudnánk felvenni." - "Igen. Hansa!" Ez egyáltalán nem volt probléma. Hirtelen minden összejött. Az első albumnál még úgy volt: "Igen, szeretnénk, ha egyszer lenne egy gyerekkórusunk". - "Ó, most aztán tényleg van egy kis gondunk." - "Szeretnénk ezt vagy azt csinálni." - "Hát, nem tudom, hogy ez benne van-e már a költségvetésben." Ez egy teljesen más helyzet volt. Így alakult. Zenei megközelítésben ugyanúgy jártunk el, mint az első albummal, de hirtelen minden ajtó megnyílt előttünk. Persze, mondhatnánk, hogy van egy bizonyos minőség a limitációban, ami valahogy már nem létezik a második albumon. De én ennek rendkívül ellentmondanék. Mert ez lehetővé tette számunkra, hogy teljesen más területekre menjünk. Az első albumnál mindig voltak problémák, amelyeknél kerülő utakat kellett keresnünk, ami szintén különböző ötleteket adott. Az Afternoons In Utopia esetében ez könnyedén ment, egy egyszerűbb dolog volt.

Milyen érzés volt, amikor most újra feldolgoztad, hogy ennyi év után újra kapcsolatba kerültél az anyaggal?

M: [vigyorog] Most azonnal mondanom kell valamit, mielőtt Bernd mond valamit. Hihetetlenül hálás vagyok Berndnek. Amikor előállt ezzel az ötlettel, engem egyáltalán nem érdekelt. Minden dalt tízezerszer meghallgattál a produkció során. Amikor befejezed az albumot, félreteszed. Az egyetlen dolog, amit újra hallasz belőle, az a rádióban futó kislemez, vagy néhány szám, ami az élő szettedben szerepelhet. Ezen kívül már nem foglalkozol vele. Senki sem mondhatja nekem, hogy igen. És viszonylag kevés motivációm volt. De Bernd azt mondta, hogy na, csináljuk meg. Kutakodjunk, talán találunk néhány régi mesterkazettát és így tovább. Aztán ezt megcsináltuk, és Bernd Stefan Betke-vel - egy zseniális remasteres fickóval - összevágta ezeket a master szalagokat, és amikor először hallottam, rájöttem: Király! Mit csináltunk ott? Ez nagyon király! Tudod, néha, amikor egy ilyen szagot kapsz az orrodba, hirtelen rengeteg kapu nyílik meg az agyadban...

Igen, tudom.

M: ... és ezer más dologra is emlékszel. Így volt ez ezekkel az újramaszterelt dalokkal, hirtelen minden ajtó megnyílt előttem. Hirtelen eszembe jutott mindenféle dolog, hogy miért és miért csináltuk, a hátterek és így tovább. Mindezeket a történeteket, amelyeket ezek a dalok mesélnek, már elfelejtettem. Köszönöm Bernd! És most te! Bernd, nem akarsz mondani valamit?

          - Teljesen boldog vagyok, hogy ez most már optimális hallható minőségben is elérhető. Bernhard Lloyd -

B: Nem, ez valójában szükségtelen. Még egy részlet: A motivációm egy része - már a két évvel ezelőtti "Forever Young"-gal az volt, hogy elégedetlen voltam a CD-kkel az elmúlt évtizedekben. 1984-ben vagy 1986-ban a CD-mastering még gyerekcipőben járt. Akkoriban még inkább a vinyl masteringre helyezték a hangsúlyt, a CD-t pedig inkább csak mellékesen készítették. Tehát az egyik motiváció az volt, hogy azt mondtam, kizárt, hogy ezek az albumok ilyen minőségben kerüljenek be a történelembe. A "Forever Young"-on a CD mastering katasztrofális volt, de az alap mastering elég jó volt. Az "Afternoons In Utopia" esetében olyan volt, mintha csak fél napunk lett volna arra, hogy elkészítsük a bakelitmastert az idő rövidsége miatt - és hogy a CD-master hogyan jött ki, nem tudom. Valószínűleg egyszerűen a présüzemben hangosították fel. Az, hogy ezt most, talán az utolsó pillanatban korrigálni tudtam, valóban fontosnak tartottam. És ha aztán foglalkozol vele, egyet kell értenem Mariannal, emlékszel, hogyan csináltál bizonyos dolgokat akkoriban. A kísérletezés öröme akkoriban. És teljesen boldog vagyok, hogy ez most már optimális hallható minőségben is elérhető. Anélkül, hogy bármit is tettünk volna a lélekkel! Csak egy fátylat vettünk le.

Ezt is hallhatod.

M: Megvannak a 24 sávos kazetták. És a különböző énekhangoknál is vannak félreintonálások vagy egy-két apró hiba. Ezt érintetlenül hagytuk, nem változtattunk semmit ezeken a dolgokon. A szellem nem csak azokból a dolgokból fakad, amelyek jól sikerültek, hanem azokból is, amelyek talán nem sikerültek olyan jól, de mégis fontos funkciót kapnak a dalokon belül. És ez tökéletesen tisztán jön ki ebből az újramaszterelésből. Az "Afternoons ..." című számban ez elég extrém.
A "The Breathtaking Blue"... Ez volt az első album, amit teljesen egyedül készítettünk, Klaus Schulze-val együtt, aki gyakorlatilag a produkció keresztapja volt. Berndnek és nekem voltak problémáink, ahogy az egy kreatív házasságban lenni szokott. Klaus nélkül az Alphaville ez idő alatt felbomlott volna. Ezért mindannyian örökké hálásak vagyunk neki. Természetesen ő is hatással volt a produkcióra, de az állítócsavarok először a saját kezünkben voltak, különösen Bernd kezében, aki minden igényünknek megfelelően építette fel ezt a stúdiót.

Mivel a fátyolos mondat most került szóba, rögtön rátérhetek az akkori formátumokra. Például a harmadik albumhoz készült laserdisc produkció, egy olyan formátum, amely nem igazán jött be. És ezek a videók, vagy inkább rövidfilmek, amelyek most újra napvilágot látnak. Szerintem nem sokan ismerik őket, leszámítva ezt az Oscar-díjas rövidfilmet ("Balance") és egy-két kislemezt. Hogyan közelítetted meg - és mennyire vagy most elégedett vele?

B: Teljesen elégedett vagyok! A technológia és a történet elég őrült. Akkoriban bátor lépés volt arra kérni a lemezkiadót, hogy a videoklip költségvetését inkább két kislemezre fordítsák, mint arra, hogy rövidfilmeket forgassanak az összes dalról. De nem gondoltunk a technikai médiumra, hogy a hallgatók/nézők számára elérhetővé tegyük. Aztán jöttek a lézerlemezek és a CD-videók, amelyek akkoriban kerültek a piacra, és az emberek azt gondolták, hogy ez a jövő. Nekem magamnak soha nem volt lézerlemez-lejátszóm, és egy embert leszámítva nem ismerek senkit, akinek egyáltalán lenne.

M: Azt hiszem, Peternek [Walsh, producer, a szerkesztő megjegyzése] volt egy.

B: Így van.

M: Akkoriban láttam egy másikat, a Warner-nek volt. Úgy nézett ki, mint egy másológép. [nevet]

B: És az alternatíva csak a VHS volt. A VHS-szalagok minőségéről nem kell beszélnünk. Ráadásul akkoriban valami elromlott a 35 mm-es filmek digitálisra történő átvitelével. Amit ismeretem, az mind elég sötét és zajos volt. Aztán találtam egy szürke dobozt a pincémben, amiről nem igazán tudtam, hogy mi van benne. Egyszer belenéztem, és rájöttem, hogy valójában a 35 mm-es film van benne. Az volt ráírva, hogy "Songlines 1-7".

M: Ez igazi szerencse volt [vigyorog]. Az eredeti kazetták!

B: Ezt a dobozt '89-ben csomagoltuk össze, először a stúdiónkban állt, és amikor '95-ben elköltöztünk, a doboz csak úgy átvándorolt hozzám, és ott állt a pincém legsötétebb sarkában. Ami jót tesz a filmeknek. És ez az [új] digitális átirat a 35 mm-es filmekről nagyszerűen néz ki. Mintha tegnap forgatták volna.

M: Ha egy A-B összehasonlítást végzünk, a minőségnövekedés hihetetlen. Ez lényegében az újramaszterelés vizualizációja.

Hogyan jutottál el a DVD formátumhoz? Manapság már lehetne vitatkozni arról, hogy BluRayt is használhattak volna. Vagy csak online kínálni.

M: Ha DVD-n jelenik meg, akkor valamikor úgyis felkerül a netre. BluRay ... persze ... [gondolkodik] ... Tudod mit? Erre még egyáltalán nem gondoltam, ez valójában jó ötlet. Megvannak a mesterváltozatok, ezen később is elgondolkodhatunk. Bernd?

B: A lemezkiadóval folytatott beszélgetés során arról volt szó, hogy milyen fizikai termékeket lehetne kínálni. Aztán azt mondtuk, hogy a bakelithez és a CD változathoz is lesz egy DVD. A CD-Video következményeként, amelyet akkoriban még senki sem tudott nézni - ma már mindenki tud DVD-t nézni.

Jelenleg ez a leginkább összeegyeztethető dolog, igen.

B: Pontosan. Ez a legelterjedtebb. Minden BluRay-lejátszó képes DVD-ket lejátszani, de nem minden DVD-lejátszó képes BluRay-eket lejátszani.

M: De BluRayen biztosan ki tudjuk adni utólag is.

Hogyan választottátok ki a bónusz anyagba kerülő számokat?

B: A fő gondolat a teljesség volt. Single verziók, 12"-es verziók, akkoriban nem készítettünk olyan sokat. Vannak más zenekarok is, gondolok itt erre az angliai kvartettre, akik hasonló műfajban játszanak, mint mi.

Soha nem hallottam róluk. [mindenki nevet]

B: Hány Depeche Mode 12"-es van összesen? Nagyon sok. Mi eléggé takarékosak voltunk. Minden kislemezhez volt egy B-oldal, ami nem került fel az albumra. Ez alapvető fontosságú volt.

 M: Ez egyébként egy olyan ötlet volt, amit egy másik, szintén ismert angol kvartettől vettünk át. Nevezetesen a Beatles. Mindig, minden kislemezhez egy exkluzív B-oldal. A legtöbbször még a stúdióban voltunk, a kislemezek jöttek ki először. Így gyorsan becsúsztattunk egy B-oldalt a két lemez közé. Ez azt jelenti, hogy egy nap megírtuk és legyártottuk a dalt, és másnap már kevertük is. Teljesen gyors megoldások, de illeszkedtek az eredeti munkamódszerünkhöz.

Gondoltál valaha arra, hogy egy ilyen B-oldalas dalt tegyél fel az albumra?

M: Nem. Egyedi karaktert akartunk adni a kislemezeknek. De most lehetőségünk nyílt rá, hogy az újramaszterelés miatt felkerüljenek az albumra. És a "Romeos" húszezredik változata is. [nevet]

Míg én különösen szeretem ezt a Teknopella mixet, még mindig be lehet pakolni a klubokba a megfelelő boomjával.

M: Ez volt az a remix, amit akkoriban totál szarnak tartottunk, ha jól emlékszem [nevet]. Én sem tartom rossznak, és szégyellem az akkori véleményemet. Ez New Yorkból jött valami remixertől. Akkoriban azt gondoltuk, hogy szar, de mégis kiadtuk.

B: Csak promócióként az USA-ban!

Csak az tűnt fel nekem, hogy például a "Next Generation" minőségét tekintve gond nélkül album-értékű lett volna.

M: Szerintem is, de akkoriban még nem tudtuk. Nem volt időnk gondolkodni rajta. De hozhatok egy híres példát, ismét a Beatles. Amikor a "Sgt. Pepper's ..." megjelent, a "Strawberry Fields Forever" és a "Penny Lane" volt a kislemezük. Most képzeljük el, ha ez a két dal mégis a "Sgt. Pepper's ..." albumon kötött volna ki, ami amúgy is a végső, elérhetetlen album! Lehet, hogy nem vagyunk olyan zseniálisak, mint a Beatles [vigyorog], de vannak bizonyos hasonlóságok.

Hogyan tovább?

M: Új album, a munka közepén vagyunk. Munkacím: "ThunderBaby", még nem tudok sokat mondani róla. Az összes Alphaville produkció esetében az elején sosem tudtuk, hogy mi lesz az egésznek a vége.

És végül a kérdés, hogy milyen zene forog jelenleg a stúdióban?

M: Én nagyon is a független területen vagyok, ott történnek olyan dolgok, amelyek később fontosak lehetnek. De engem inkább a kíváncsiság hajt az új trendek iránt. A zene olyasvalami, ami állandóan változik és átalakul. Jelenleg rengeteg fúziós jazzt hallgatok, amit régebben teljesen szarnak találtam. Szeretem a zseniális hangszereseket. És funky. Ezt mindig is lenyűgözőnek találtam.
Bernd! [Bernd egy ideig gúnyosan forgatja a szemét]

Valaki összeomlik.

M: Úgy értem: a "The Breathtaking Blue", rengeteg funky elem van rajta.

És jazzesek is.

M: Bernd valószínűleg még ma is úgy gondolja, hogy a funky az szar.

B: Nálam ez teljesen más. Ami a jelenlegi zenét illeti, eléggé unatkozom. Nagyon elfoglalt vagyok a másik zenekarommal, az Atlantic Popes-szal. Mivel a hangzás tekintetében próbálok visszanyúlni a szintipop korai időszakához, inkább a régi, akkori dolgok érdekelnek, és megpróbálom visszahozni ezt a szellemiséget.

M: Nagyon hallgatható eredményekkel!

Köszönöm szépen az interjút!

Az eredeti itt olvasható: https://www.depechemode.de/alphaville-interview-mussten-seele-retten-66206/