LEMEZMUSTRA


THE SINGLES COLLECTION
1988. október (US/CAN)

The Singles Collection

Az együttes első válogatás albuma, amely Észak-Amerikában jelent meg. A Forever Young és az Afternoons In Utopia két-két slágere egy rövidebb (single) és hosszabb (maxi) változatban. A Big In Japan 1988-as remixeivel szerepel, amelyet az együttes készített el erre a lemezre. Kislemezen, első megjelenése után 4 évvel ismét a Forever Young jelent meg az album előtt, amely a 65. helyig jutott a Bilboard listán.
Egyszerű és minimalista lemezborító, nagyszerű és igényes válogatás.

Azt hiszem, kevés olyan zenekar van, amely rögtön 2 stúdió album után már válogatás lemezzel is rendelkezne. Nos, az Alphaville amerikai kiadója az Atlantic, 1988 őszén döntött úgy, hogy piacra dobja a Forever Young és az Afternoons In Utopia albumok legjobbjait az USA-ban és Kanadában. Amikor először hallottam a hírt, hogy megjelent ez a korong, egy hagyományos kislemezek gyűjteményére számítottam a Big In Japan-tól a Red Rose-ig bezárólag. Kellemes meglepetés ért, amikor meghallgathattam az albumot, hiszen arra 2-2 sláger került mindkét albumról: azoknak is a kislemez és a maxi single verzióik. Kivétel az Amerikában is jól ismert Big In Japan, mert ez az egyetlen olyan dal, amelyet az együttes újrakevert az albumra, így születettek meg a single és remix 1988-as változatai. Bár a Red Rose kislemez változatánál is a 88-as évszám szerepel, de ez egy az egyben a 87-es kislemez változat. A Dance With Me és a Forever Young pedig a jól ismert alapváltozatokkal illetve maxi single változatokkal szerepel a lemezen. Érdekes, hogy mind a CD, mind pedig az LP változat, a következő év elejétől már Európában is kapható volt. Az album borítójára nem fordítottak túl sok hangsúlyt: szürke színű, melyen az Utopia album Alphaville logója látható, az A és V betűk sárga, kék és piros színekkel kiemelve, mellettük az album címe.  A hátoldalon a címek, és mindegyik dalhoz egy-egy jel, amely szintén ismerős motívuma a második lemeznek. Mindez azzal a kiegészítéssel, hogy a Big In Japan-hoz és a Forever Young-hoz is rajzoltak egy-egy jelecskét, előbbihez a japán zászlóból a kör, utóbbi mellé pedig egy gyermek figura került.
Az összképet tekintve már ez az első válogatás lemez is bebizonyította, hogy az Alphaville másképp gondolkodik a válogatásokról, bár azt hiszem, ennél a lemeznél még nem sok beleszólásuk volt a kiadás üzleti részleteibe. A későbbi ilyesfajta korongok ugyanakkor már egyértelművé tették, hogy az együttes mindig is igyekezett másképp gondolkodni a gyűjteményes lemezek fogalmáról, lásd s First Harvest, a History, vagy akár a Dreamscapes lemezek.

by vafe_2008