KISLEMEZMUSRA

I DIE FOR YOU TODAY
2010. október 22.

A negyed évszázados együttes visszatérő kislemeze. Letisztult, elektronikus hangzás, egyszerű, fülbemászó dallamvezetés. Az első kislemez, amelynek szövegét egy rajongó írta. Egy igazi pop dal, remek videóval, amelyben benne van az újbóli sikeresség lehetősége. 13 év után az első kislemez, amely ismét megvásárolható a boltokban és amelyhez videó is készült. A régóta várt új album felvezető kislemeze, amelynek b oldalán a dal akusztikus verziója szerepel.
A kislemez Németországban Top 20 sláger lett!

Az Alphaville új kislemeze, az I Die For You Today 2010. október 22-én jelent meg Németországban, de október 8-tól már megvásárolható volt digitális formátumban is. Az új dal megjelentetésével sok dolog megváltozott az együttes körül, a legszembetűnőbb talán az volt, hogy az Alphaville ismét beállt a sorba és egy nagy lemezkiadóhoz szerződött. A Universal jó választásnak tűnt, hiszen a kiadó mindent megtett azért, hogy a visszatérés igazán jól sikerüljön. Ne felejtsük el, hogy az együttes utolsó kislemeze, amelyet boltban is meg lehetett vásárolni, a Wishful Thinking volt 1997-ben, s bizony azóta sokat változott a világ az internet elterjedésével. Az utolsó, klasszikus értelemben vett média megjelenésüket is ekkorra tehetjük, hiszen a Salvation megjelenése és a Wea-val való szakítás után a csapat tulajdonképpen csak az interneten forgalmazta lemezeit. (Kivétel a koncert, illetve a remix album volt.)
S mivel az elmúlt évtizedben hozzászoktunk, hogy az Alphaville csendben és csak a háttérben színesítette a világ zenei palettáját, nagy meglepetés volt számomra a régi útra való visszatérés, vagyis egy újbóli, nagy lemezcég választása. Ennek eredménye természetesen meg is lett - hála Istennek azért pozitív értelemben - mert a német sajtó a 2010-es év legnagyobb visszatéréseként ünnepelte az Alphaville-t. Ehhez természetesen kellett egy nagyszerű sláger, videóval, felhajtással, amelynek sikeréért a Universal azt hiszem, mindent maradéktalanul meg is tett.

2010. augusztusának végén volt az új kislemez, az I Die For You Today rádiós premierje Németországban, s a dal rövid idő alatt meg is hódította a német rádiók listáit. Eredetileg október 8-án jelent volna meg a single, de ekkor csak a videó bemutatójára került sor, illetve a digitális vásárlás lehetősége indult útjára. Óriási várakozás előzte meg a kislemezt részemről, mert már maga az a tudat is, hogy cd-t vásárolhatok, lázba hozott. Mi tagadás, a 2003-as Elegy, vagy a 2001-es Forever Young és Dance With Me remix cd-k, eléggé lekarcsúsították az elmúlt évtizedet kislemezek szempontjából. Ezek után igazi örömünnep volt 2010. október 22.: az új kislemez végre megjelent.

A borító igazán mutatósra sikeredett, s megmerem kockáztatni, hogy az együttes pályafutásának legszebb és legszínesebb kislemez borítója ez. Fő motívuma Marian, akit eléggé démonira festettek, egy trónon, valamiféle hosszú varázsbottal kezében ül és bámul mélyen a szemünkbe. A belső borítón a címek és egy fotó az új albumról, mellette a megjelenésének formátumai felsorolva.

A lemezre az I Die For You Today kettő verziója került. Az első az albumról kimásolt verzió, a második pedig egy akusztikus változat. Mivel ez nem egy igazán "új" dal az együttes történetében - először a 2004-es ünnepi koncerten hangzott el, s azóta csaknem állandó koncertdarab- sajnos akkora meglepetéssel nem is bírt. Bár, ha jobban belegondolok, akkor mégis, hiszen a koncerteken játszott verziótól, ez azért mégiscsak különböző lett. A produceri munka megtette hatását, mert egy nagy adag alphavilles feelinget kapott a dal, olyat, amelyet sokszor éreztem már korábbi kislemezek kapcsán. Zeneileg benne van az a himnikus aspektus is, amelyet én annyira szeretek az együttes dalaiban. Ezt leginkább a fő szinti motívum viszi a dalban, Marian remek éneke pedig még rátesz egy lapáttal. A nóta kapott egy húzós, magával ragadó ritmusszekciót, amelyen remekül építkező, inkább elektronikus hangszerelést hallunk, bár a gitártémákat is remekül hozzákeverték. Az akusztikus verzió elsőre talán unalmas volt, de idővel szerethetővé és élvezhetővé nőtte ki magát. A fő motívumot szépen viszi a zongora és a női vokál sokat dob ezen a változaton. Csalódás annyiban volt az új single, hogy csak kettő dal kapott helyet rajta, b oldalas dalt egyáltalán nem kaptunk.

A videóról csak röviden: ez is egy meglepetés volt, hiszen talán a Soul Messiah volt az utolsó kislemez 1999-ben, amelyhez igazi videó készült, bár az sem volt hivatalos, a Forever Young 2001 remix pedig inkább amolyan best of videó volt a maga animációs felfogásával. Az új videó egy meglehetősen egyszerű koncepcióra épülő, látványos elemeket mellőző, amolyan tucat klip lett, szép lányokkal és vőlegény Gold-dal. De hát valljuk be, videó nélkül elképzelhetetlen lett volna a visszatérés és a dal sikere. S hogy az együttes és kiadója jól dolgozott, mi sem bizonyította jobban, hogy a kislemez a 15. helyen nyitott a német single listán. Ez hihetetlen siker, ha azt nézzük, hogy a Dance With Me volt az utolsó Top 20-as kislemeze az Alphaville-nek 1986-ban Németországban!

Mindezek után pedig következhetett az együttes régóta várt új albuma a
Catching Rays On Giant.

vafe
2010. november 30.