KISLEMEZMUSRA

HEARTBREAK CITY
2017. március 10.

hc_single_2017


2017. március 10-én jelent meg az együttes régóta várt új dala, a Heartbreak City, amely az áprilisban megjelenő Strange Attractor albumot vezeti fel. Egy kicsit meglepett a dal, még szoknom kell, de egyébként én nagyon örülök, hogy ismét egy teljesen más zenei világot kaptunk. Ahogy Marian is mondta, elmentek egy kicsit az indie vonal irányába (ez ezen a dalon is hallható) és így hála Istennek nem egy újabb CROG-ot kapunk majd. Tegnap óta előrendelhető az album, és a fél perces mintákba is bele lehet már hallgatni. Ígéretesen hangzik! Addig is, amíg állást foglalok HC ügyben, itt a videó, amely über brutál jól sikerült, nekem nagyon bejön! :-)

Nos, szóval eltelt már egy hét az új dal megjelenése óta és bizony az első 4-5 napig csak a videóra tudtam figyelni, annyira elkápráztatott. A látványra gondolok, mert mondandója azért valljuk be, nem sok van. Szóval úgy öt nap után kaptam azon magam, hogy elkezdtem dúdolni a verzéket, mert hát a refrénnel azért már első hallásra sem volt gond. Eleinte egy kicsit zavart ez a falsetto (fejhangon való) ének a versszakokban, nem tudtam vele mit kezdeni, és mint ahogy olvastam, sokan mások sem. Mondjuk nem ez az első olyan AV dal, amelyben Marian így énekel, (hallgasd csak meg a Feathers and Tar-t!) csak hát kislemeznek egy új album előtt egy ilyen stílusú nótával kijönni azért egy meglehetősen bátor és merész húzás volt. A funkys beütésű gitárkíséretről, a rockosan kijátszott részekről már nem is beszélve. Minden furcsasága és szokatlansága ellenére nálam működik, jó kis dal lett ez! (Valahogy úgy voltam vele, mint anno a Romeos-szal. Na, az sem volt egy olyan egyszerű eset.)
A másik a dal szövege, ami szintén elég absztrakt és különös, metaforákkal megtűzdelt - de  hát nem is az Alphaville-t hallanánk, ha minden egyértelmű lenne. A vers néhány sora utal az amerikai író, Robert W. Chambers A sárga király című novella-gyűjteményének egyik részére, a Cassilda dalára. A szöveget Gold együtt írta még Lister-rel, igaz a második versszakot azóta teljesen átírta.

Számomra ez a darab is a magányosság egyik újabb szintjéről szól, a város talán Berlin lehet, amely egyben ismételt utalás Gold régi életrajzi élményeire. Az új album másik ilyen dala a Sexyland lesz, ha jól emlékszem. Három hét múlva új album, és el kell hogy mondjam, a dalrészletek alapján egy nagyon erős, igazán egyik előző albumra sem hasonlító lemezt várok.

A dal korunk és a piac igényeihez igazodva már nem jelent meg semmilyen fizikai formátumban. Pedig egy bakelit promo 12” korong azért jó lett volna… :-(

vafe, 2017. március 17.