KISLEMEZMUSTRA

FOOLS
1994. július 8.
1994. július 29. Eger. a forróság szívdobbanása. könyvesboltban Csabával. we read the books. újság. lemezoldal. alphaville. fools. döbbenet. golden feeling. faithful and true.
>>> A nagy visszatérő. A Prostitute album beharangozó kislemeze. Tipikus Alphaville feeling, igényes zenével és fantasztikus szöveggel. A dal, amely öt év után ismét a slágerlisták felé vitte az együttest, annak ellenére, hogy nem egy tipikusan slágerdalról van szó. Mexikóban forgatott nagyszerű és emlékezetes videó.

1994. nyarának közepe egy kellemes meglepetést hozott: végre megjelent a már nagyon várt Prostitute albumot beharangozó kislemez, a Fools. Az új dal véleményünk szerint mind zeneileg, mind pedig a szövegét tekintve tökéletesre sikeredett, s egyik szempontból sem maradt el az Alphaville korábbi dalaitól. A zenét tekintve elég nehéz volt elképzelni, hogy milyen irányban fejlődik – egyáltalán fejlődik-e tovább az együttes, de csalódnunk nem kellett, hiszen a dal talán a Headlines – Sister Sun vonalat viszi tovább, ugyanakkor ismét egy másik zenei világot kaptunk, mint az előző lemezé.

A szöveget tekintve ismét fantasztikusat alkotott az Alphaville. Első hallgatásra is már egyértelmű volt a politikai mondanivaló: „Nagy káprázatokra pazaroljuk időnket”, vagy „Mindenünk mi volt, atomtervekre cseréltük”, illetve „Ezekre a politikusokra csak legyintek, a demokrácia csak egy hazugság”.  Ezzel párhuzamosan a szöveg tele van bibliai utalásokkal is. Itt van mindjárt: „De Jerikó falai sosem omlanak le, hisz trombitáinkat rég eladtuk”, vagy egy teljes szakasz, amely a Jelenések könyvét idézi:
„7 pecsét, 7 trombita, 7 kehely, 7 csapás, 7 angyal, a skarlátvörös állat, szajhák anyja, hűséges és igazságos”. Ha igazából tudni szeretnénk ezeknek a soroknak a jelentését, fel kell lapoznunk az Újszövetség utolsó könyvét. A lényeg talán a Jel 17, 1-18 versei, amely nem csak a szövegre, de az album címére is majd magyarázatot ad. Egyébként itt említendő meg, hogy a 7 pecsét és 7 angyal képpel már találkozhattunk egy korábbi Alphaville dalban, mégpedig a Summer Rain-ben. A politikai utalások és bibliai képek aztán kirajzolják a dal mondanivalóját: a bolondok maguk az emberek, akik kénytelenek úgy táncolni, ahogy a politikusok fütyülnek, mivel egy olyan kormányzat függőségében élnek, amelyet ők maguk hoztak létre. Másrészt ez nem mehet már sokáig így, hiszen bibliai időket élünk és egyre inkább beteljesedni látszanak a Jelenések könyvének sorai.

A lemez borítója nagyszerűen kapcsolódik a szöveghez: vörös alapon egy fehér, vicsorgó fogsor, amely leginkább egy farkaséhoz hasonlít. Maga a festmény nagyon szép, igényes munka. Egyetlen problémánk a borítóval az volt, hogy az amúgy is nehezen olvasható írott típusú betűket sikerült egy nem túl szerencsés megoldással – vagyis a halvány árnyékok elcsúsztatásával - még nehezebben olvashatóvá tenni. A maxi cd a dal 4 változatát tartalmazza, b oldalas dal sajnos nem került rá. Az első a single verzió, amely az albumról lett kimásolva, csak lehalkítják a végét. Tétova dobokkal való indítás, precízen és aprólékosan kidolgozott ritmusszekció, amelyre szépen építkeznek a szinti és gitártémák. Egyszerű de annál élvezetesebb gitárszóló, Gold briliáns éneke. A dal utolsó része pedig valami elementáris erővel bír, amikor is teljesen felfokozódik a hangulata és egy kellemes levezetéssel ér véget. Ezután két, az együttes által készült mix következik: a Seven Seals-ben az egész nóta egy akusztikus gitár alapú megszólalással hallható, rendkívül feszes tempóban. Összeségében amolyan U2-s hangulata van, de roppant izgalmasan hangzik. A Faithful and True a dal balladásított változata egy zongorán előadva, kevés gitárral és némi szinti motívummal színesítve. Igazi csemege a rajongóknak, hiszen a dal nem szenvedett csorbulást a kifejezésmódjának változása miatt. Sokan ezt tartják a dal legjobb változatának. A negyedik mix a maga Twelve Inch nevével sejteti, hogy itt valami nagyon táncolható következik. A végeredmény egy tipikusan táncolható darab. Szerencsére nem olyan durva mértékű a rombolás, mint amit annak idején a Romeos-szal műveltek, hanem jóval igényesebbre sikerült, hasonlóan a Big In Japan 1992 AD mixekhez.

A dal videója két változatban került a közönség elé: a VIVA-n az eredeti, az MTV-n a vágott verziót játszották, mivel ez utóbbi megtagadta az eredeti klip vetítését a kakasviadalos részek miatt. A rendező Scott Kennedy láthatóan ügyelt arra, hogy korszerű videót készítsen, azaz a zenészek láthatóak legyenek a klipben, mozgalmas színes vágásokat használjon. A képek szorosan követik a dal mondanivalóját, így talán néhány dolog azok számára is érhetővé válik, akik nem értik a dal szövegét. Marian két szerepet is játszik a videóban: egyszer, mint énekest, másrészt pedig, mint egy bolondot (ekkor fehér öltönyt visel a másik, fekete helyett) aki általában idétlenül táncol, vigyorog vagy fényképez, de láthatjuk őt egy szimbolikus gyászmenet élén is. Ez a gyászmenet talán a legjobb része a videónak: három koporsót visz a vállán négy-négy csuklyás alak, a koporsók réseiből pedig papírpénzek és nemzetek zászlói lógnak ki. A menet élén megy a bolond, aki hevesen gesztikulálva mutatja nekik az utat. Jelentése egyértelmű utalás a szövegre: a bolond, a világ vezetője, aki ez esetben lehet az Antikrisztus is, az, aki a romlásba és a megsemmisülésbe vezeti az emberiséget a világ végén. Erős és roppant kifejező képsorok!  A másik két zenész, Ricky és Bernhard csak rövid állóképekben jelenik meg. Pazar videó egy kiváló dalhoz.

Összességében egy remek kislemezzel tért vissza az Alphaville. Mind zenéjében, mind pedig mondandójában sikerült megtartani és tovább építeni azt az igényes zenei világot, amelyet az eddig megjelent három albumon már megtapasztalhattunk. Kíváncsian várjuk az új nagylemezt, már csak azért is, mert a Fools bár kiválóra sikeredett, nem határolta be egyértelműen a következő album stílusát.

Tíz pontból természetesen tíz pontot kapott nálunk a Fools maxi.

 

                                                           Heltai Ákos és Vajda Ferenc, 1994 nyarán
                                                                             (javítva 2009-ben, vafe)