KISLEMEZMUSTRA

FLAME
1997. augusztus 14. - german promo single
1999. január 24. - us single
 


 
Minden idők egyik legszebb Alphaville dala. A
Salvation második kislemeze, amelyben benne volt az újbóli üdvözülés lehetősége. Végül is csak promo kiadásban jelent meg, és ennek eredményeként a radiós listák kedvence volt.
Méltánytalanul alulértékelt kislemez, annál nagyobb közönség és koncert kedvenc. Két évvel később újbóli (amerikai) kiadás a Dreamscapes előfutáraként. Egy dal, amely az együttes második Forever Young-ja lehetett volna.


A Salvation album második kislemeze a Flame lett, amely 1997. augusztus 14-én jelent meg, sajnos csak egy promo cd változatban. Mivel kereskedelmi forgalomba nem került, nem is lehetett igazán sikeres, pedig megérdemelte volna. Benne volt a lehetőség, hogy ezáltal az együttes újból üdvözüljön – hogy Marian szavaival éljek.

A lemeztársaság egy második Forever Young lehetőségét hallotta a dalban - hozzáteszem teljesen jogodan - ennek ellenére nem reklámozta, hivatalosan meg sem jelentette. A háttérben valószínűleg az állt, hogy a Salvation-nal lejárt az együttes szerződése a Wea-val, melynek meghosszabbításától az  Aphaville elállt az album megjelenése után.

 

Magát a dalt már korábban hallottam, pontosabban csak részletet belőle. 1996. decemberében volt egy rajongói party Berlinben, amelyen bemutattak dalrészleteket a Salvation-ról. Kaptam róla anno videó felvételt és azon is hallható volt a Flame. Nagyon tetszett és megszerettem, és már alig vártam, hogy hallhassam az egészet. A rádiók el is kezdték játszani a nyár végén annak rendje és módja szerint, Magyarországon is népszerű volt. Bár én akkoriban nem hallgattam már a Poptarisznyát, de többektől is hallottam évekkel később, hogy listavezető is volt ebben a műsorban ’97 őszén… :-)

 

A kislemezt sokáig nem tudtam megszerezni, a dal single verzióját sem ismertem, pontosan azért, mert csak promociós változata jött ki a rádiók részére. Csak évekkel később, 2005 környékén vettem meg a maxi CD-t a német ebay-en, amely a mai napig féltve őrzött darabja a gyűjteményemnek.


A borító sárga, narancs és piros színekben pompázik, amelyen egy kislány látható, kezében egy égő gyertyával, mögötte a függöny, amely utalás a Salvation borítóra. Középen pirossal az AV logó, hasonlóan, mint a WT esetében. Szép és igényes borító, az együtteshez igazán méltó színvonal, és hál Istennek sikerült tovább lépni a WT minimalista világán. Ami pedig a tartalmát illeti: az a Turbobeat remixelte a kislemez verziót, aki a WT kislemez mixét is elkövette. (Egyébként nem értem, mi értelme volt ezeknek a mixeknek, divat ide, divat oda, az album verziók közelébe sem értek.) Meglehetősen egyszerű és letisztult lett a single verzió, éppen csak a bája maradt meg az album változathoz képest. Aztán a béna torzítóval és a refrén dob+ének kiállásával a végén az is elveszik. Még jó, hogy vigasztalódhattunk az album verzióval.
😊

 A dalban az együttes jól látva a potenciált, megjelentette a Flame-et másodszorra is kislemezen, 1999. január 24-én, a Dreamscapes antológia felvezetőjeként, saját kiadásban. Új borítót és új tartalmat kapott a maxi CD: a Flame album verziója mellett a dal Physical Motion mixe hallható, ami egészen jól sikerült; valamint a Forever Young unplugged, a Big In Japan live in Moscow verziói hallhatók. Ez utóbbi kettő már a DS-ről kimásolva.

Így sok-sok év elteltével csak annyit tudok még hozzáfűzni, hogy mennyivel jobb lett volna, ha több lehetőséget kap ez a dal, és valóban oda került volna az együttes történetében, ahova mindig is kívánkozott, a Forever Young örökébe...


vafe, 2020. április 15.