"ITT MARADJAK AZ ÁLLATKERTBEN?"

Kapkodom a fejem. Hová jutott ez a világ? Már egy hónapja, hogy kirobbant - pontosabban kirobbantották ezt az őrületet. Gondolom, mindenki tudja, miről is lenne szó. Igen, egyetlen szó: "bikicsunáj". Mint Alphaville rajongót, egy kicsit kényesebben érint ez az ügy. Sokáig gondolkodtam, mi lenne a szerencsésebb: csendben maradni, vagy hangot adni gondolataimnak. De megannyi írást olvasva az elmúlt hetekben, az utóbbi mellett döntöttem.

Adott egy szerencsétlen flótás, némi muzikalitással megáldva, aki úgy gondolta, megmutatja a világnak, micsoda kincs rejlik a torkában. Ezzel még úgy nem is lenne baj, de a hülyeségét meglovagolva, a média internetes sztárrá avatta néhány nap leforgása alatt. Szarka László barátunk és rajongótársunkról (elszántsága erre enged következtetni) lenne szó. Ám ezzel a rajongással vannak némi fenntartásaim. Ez a pali tényleg rajongó, csak korlátozott képességei nem engedték, hogy negyed évszázad alatt úgy megtanulja a Big In Japan szövegét - legalább fonetikusan - hogy az még hasonlítson is rá, vagy pedig egyszerűen valaki a kezébe nyomta ezt a sületlenségnek sem nevezhető szöveget, ő meg kihozott belőle valamit. Ezért meg még fizettek is talán neki. Egyre inkább ez utóbbira hajlok.

Azért fasza gyerek ez a "bikicsunáj boj". Olyan nézettséget és népszerűséget produkált marhaságával az utóbbi hetekben, hogy lassan már magam is kezdtem vacillálni rajta, ez lehet, hogy tényleg ennyire jó? Nem, nem, aki ismeri és igazán szívébe zárta az eredetit, és van némi fogalma a zenéről, az nem mondhatja erre a szemétre, hogy jó. Még poénnak sem. De hát azóta is nap, mint nap jelennek meg az újabbnál újabb mixek - az eredeti zenei alapok felhasználásával is. A fickó lassan majd albumot ad ki, persze ez az egyetlen "dal" lesz rajta 18 féle változatban. Ja és koncerteket is fog adni! Erről jut eszembe - az internetes kommenteket olvasva - olyat is írt valaki, hogy "most kellene Alphaville koncertet tartani". Persze, és ez a barom lenne a felvezető művész. De igazából azok a megnyilvánulások háborítottak fel, melyek szerint a "bikicsunáj" jobb, mint az eredeti dal. Marian Gold szapulásáról már nem is beszélve.
Na, ezt nem kellene!
És hogy azért valamelyest középen tartsuk a mérleg serpenyőit: nem akarom bántani azokat, akiknek ez tetszik, hiszen az eredeti Alphaville dal egy rendkívül népszerű és ismert nóta még így 26 évvel a megjelenése után is. Nem is lehetett volna a mi Lászlónk ekkora sztár az eredeti nélkül. Egy valamire azért jó lehet ez a felhajtás:
sokan megismerik és megismerhetik az Alphaville dalát, meg majd talán a többit is.
A hülyeséget meg majd elfelejtjük. Legalábbis remélem.
Már csak arra leszek kíváncsi, hogy a mi drága jó médiánk lesz-e ilyen hangos az őszre várható új Alphaville album megjelenése kapcsán? Persze, hogy nem.

De a mi bikibojunk itt van és marad az állatkertben, hogy learathassa a babérokat. Meg persze elad pár ezer pólót és bögrét "bikicsunáj" felirattal. Szurkolok neki! 

vafe_20100604