dwm35

EZ SOKKAL TÖBB EGY ÁLOMNÁL - AVAGY A DANCE WITH ME TÖRTÉNELEM

Ma 35 éve, hogy megjelent az Alphaville sorrendben ötödik, egyben második albumuk első, beharangozó kislemeze a Dance With Me. Így tehát ma DWM napot tartottam.

1986. márciusának utolsó vasárnapja igazi Alphaville ünnep volt! A Magyar Rádió akkori egyik legnépszerűbb könnyűzenei műsorában, a Poptarisznyában ugyanis háromszor hangzott el az azon a héten megjelenő új kislemez: ezzel kezdődött a műsor 4 órakor, aztán felcsendült a háromnegyed hatos magnósoknak blokkban, és végül az utolsó óra a Dance With Me maxi verziójával kezdődött a 7 órai hírek után. Ezeknek a történelmi pillanatoknak részesei voltam. (Nem emlékszem arra, hogy más dallal ez előfordult volna akkoriban, mindenesetre emlékezetes volt!)  A Táncolj velem aztán igazi óriássá nőtte ki magát ebben a műsorban – mintha Bétótlaci előre látta volna: igen, a műsor slágerlistájának évvégi összesítését is megnyerte! Mondhatni ez a dal volt a legnépszerűbb a Poptarisznyát hallgatók körében abban az évben. (Fittyet hányva a tomboló Modern Talking, Duran Duran és Depeche Mode lázra…)

Akkoriban már én is szinte függő voltam a műsort illetően, és rendszerint ott ültem a rádióm mellett minden vasárnap 4 órakor. Az emlékek azóta persze megfakultak, de az a vasárnap felejthetetlen maradt: 35 éve immár ennek. A dal születésnapjáról az együttes is megemlékezett a minap az Insta és FB oldalán. Én most egy diszkográfia jellegű sztorival ünnepelek, annál is inkább, mert a történet megkoronázása az AIU májusi remastered kiadása lesz. Nos, addig is nézzük, hogyan is alakult a Dance With Me történelem. S míg ezeket a sorokat írom, a dal változatai szólnak a fülesemen. 😉

1986. március 27. – Dance With Me - a single és maxi (Empire Remix) verzió
Egy év telt el a Jet Set kislemez megjelenése óta, miután megjelent a Dance With Me című új Alphaville kislemez, amely a második album felvezető dala lett.

1986. június 5. – Afternoons In Utopia - az album verzió
Ugyanaz a változat, ami a kislemezen megjelent, immáron az új albumon, az Afternoons In Utopia-n negyedikként hallható.

1988. október – The Singles Collection
Az USA-ban és Kanadában megjelent válogatáson az album és a maxi verzió negyedikként és nyolcadikként hallható.

1992. március 11. – First Harvest 1984-92
Az együttes első best of albuma, amelyen hetedikként szerepel a DWM, méghozzá Bernhard nagyszerű remixeként.

1993. január – History
A kazettán megjelent albumon ötödikként hallható a dal demója, amit 1985. októberében rögzítettek a Nena stúdióban, Berlinben. Micsoda remek demó, még jó, hogy a „lakodalmas” gitárszóló később kimaradt belőle.

1999. január – Dreamscapes
Mindössze két változat hallható ezen a gyűjteményen.
2tw: 6. Dance With Me 12” New Edit 9.42 – az eredeti maxi felturbósított verziója Bernhardtól.
4our: 10. Dance With Me live 6.02

2000. június 26. – Stark Naked And Absolutely Live
Nagy meglepetésre nem kerül fel az albumra, csak rejtett track-ként hallható az utolsó dal, az Apollo lecsengése után: 9,24-től a gyönyörű, zongorás DWM ballada verzió!

2001. augusztus 20. – Dance With Me 2001
Paul van Dyk remixelte a dalt, amely a Forever Pop felvezető kislemez lett. A maxin három verzió hallható.

2001. szeptember 28. – Little America
Az együttes első koncert DVD-jén 16-ként hallható és látható a DWM. Utolsóként pedig ismét hallhatjuk: a ballada verziót adják elő a ráadásban!

2001. október 1. – Forever Pop
Másodikként hallható az albumon ugyanaz a verzió, mint ami a maxin megjelent.
(Érdekességként megemlíteném, hogy egy fél perccel hosszabb változata jelent meg ennek a mixnek Paul van Dyk Pop2001 című albumán!)

2011. március 4. – Song For No One
A maxi b oldalára egy 3 számból álló akusztikus egyveleg került. Az egyveleg utolsó darabja a Dance With Me zongorás, lassú változata.

2004. október 13. – so80s Alphaville
A válogatás első cd-je tartalmazza a 12”-es verziókat. A DWM remastered maxija ötödikként hallható a lemezen.

2019. január 19. – Live At The Whisky A Go Go
A Whisky A Go Go-ban harmadikként hangzott fel a DWM, ezúttal ismét a gyors változatban, remek gitártémákkal megspékelve.

Következik:

2021. május 7. - Afternoons In Utopia Remastered
Meghallgathatjuk majd a remasterd verziókat, az album és a maxi verziót, valamint a balladás (Little America) verziót is a 2 CD Delux Edition-ön.

Valamiért nagyon megszerette az együttes a balladásított verziót, majdnem annyiszor jelent már meg valamelyik lemezükön, mint az eredeti. Nagyon várom már a remastered lemezeket, Bernhard szerint nagyon jól sikerültek. Még talán sosem vártam ennyire a májust! De hosszú lesz még ez a hátralévő hat hét! 😊

vafe, 2021. március 27.
a Dance With Me 35. születésnapján